Νυχτοκόρακες πετούν πάνω από τη Χώρα Άνδρου
O Γεωπόνος-Μυκητολόγος Ηλίας Πολέμης τον Απρίλιο είδε ένα πανέμορφο σμήνος πουλιών να κάνει γύρους σε σχηματισμό πάνω από τη Χώρα! Ήταν απόγευμα με πολύ μουντό ουρανό από σύννεφα και σκόνη. Πρόλαβε να τα φωτογραφίσει όση ώρα πέταγαν πάνω από το σπίτι του (με φακό ζουμ 300αρη) .
Έστειλε τις φωτογραφίες στον δασολόγο Ρήγα Τσακίρη για ταυτοποίηση, ο οποίος είπε πως… “είναι Νυχτοκόρακες (Νycticorax nycticorax), ένα είδος ερωδιού που έχει και αρχαίο ελληνικό όνομα για τις πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητές του. Ξεχωρίζει κατευθείαν στις φωτογραφίες σου από το κόκκινο μάτι. Μεταναστευτικό είδος, η σειρά υγροτόπων της Ανατολικής Άνδρου (και των Κυκλάδων) αποτελούν μαγνήτη για τα είδη αυτά, θυμάμαι ότι έχω φωτογραφίσει το είδος (2-3 άτομα μόνο) μαζί με άλλους ερωδιούς σε εποχιακό υγρολίβαδο δίπλα στο ποταμάκι στο Κόρθι πέρυσι το Πάσχα. Τέτοιο είναι και αυτό στα νότια της χώρας, που μπορεί να στάθμευσαν ιδιαίτερα εάν έχει ψαράκια και αμφίβια, για ανεφοδιασμό!!!” και ο Σπύρος Καραβάς συμπλήρωσε: “Τον Απρίλη με το νοτιά ανεβαίνει στα μέρη μας από την Υποσαχάρια Αφρική. Στις αρχές Σεπτεμβρίου με βοριά επιστρέφει. Το κράξιμό του είναι ανατριχιαστικό, ιδιαίτερα μέσα στη μαύρη νύχτα… Τα υπόλοιπα πτηνά του βάλτου και της λίμνης το απεχθάνονται, γιατί τους τρώει τα αυγά. Το κυρίως όμως γεύμα του είναι ψάρια και βατράχια”
Οι νυχτοκόρακες είναι ένας μικρού μεγέθους ερωδιός με μέγεθος 58-65 εκ, άνοιγμα φτερών 105-112 εκ και βάρος 550 γρ. Είναι κοσμοπολίτες και κατοικούν σχεδόν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Αυστραλία και την Ινδοκίνα. Στις πιο βόρειες και τις πιο νότιες περιοχές της εξάπλωσης του είναι μεταναστευτικό ενώ στις υπόλοιπες είναι μόνιμο. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι καλοκαιρινός επισκέπτης.
🙏 Αυτά τα ωραία πουλιά φωτογράφισε και μοιράστηκε μαζί μας ο Ηλίας Πολέμης που τον ευχαριστούμε όπως επίσης τον Ρήγα Τσακίρη και τον Σπύρο Καράβα για τις πληροφορίες.