Το εγχείρημα Andros Routes σε ημερίδα της πρωτοβουλίας Cycladic Identity, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης!
“Παράδοση vs Εξέλιξη στις Κυκλάδες: Η συμβίωση του παρελθόντος με το μέλλον”
Με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να συμμετέχει ο φορέας μας στην Ημερίδα “Παράδοση vs Εξέλιξη στις Κυκλάδες: Η συμβίωση του παρελθόντος με το μέλλον” που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιέλαβε θεματικές συζητήσεις σχετικά με την αρμονική συνύπαρξη των παραδοσιακών αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων με τις σύγχρονες ανάγκες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως ο υπερτουρισμός, η υπερδόμηση, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας των νησιών, καθώς και οι ευκαιρίες που αναδύονται από τη στροφή σε μια οικονομία που σέβεται το περιβάλλον. Τέθηκαν ερωτήματα για τις στρατηγικές και τις πρακτικές που μπορούν ή θα μπορούσαν να συμβάλλον στην αειφορία των νησιών.
Στο πάνελ “Η Φύση των Κυκλάδων: Αξία και Ανάγκη Διατήρησής της”, οι Γιώργος Λιάλιος, Δημοσιογράφος και ο Δρ. Παναγιώτης Παφίλης, Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας, ΕΚΠΑ, μίλησαν για τις προσκλήσεις της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και για τη σημασία και την προστασία της βιοποικιλότητας αντίστοιχα.
Εκ μέρους του φορέα μας, η Όλγα Καραγιάννη παρουσίασε το ιστορικό, τα επιτεύγματα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας μας, και το εγχείρημα Andros Routes, τα 15 χρόνια λειτουργίας τους. Επισήμανε τη μεγάλη αξία των παλαιών κοινόχρηστων πεζοπορικών διαδρομών, όχι μόνο ως υλικής υποδομής της μακραίωνης αγροτικής κληρονομιάς της Άνδρου, αλλά και των σύγχρονων υπηρεσιών που παρέχει για άσκηση, αναψυχή, ποιότητα ζωής, γνωριμία και επανασύνδεση τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου, καθώς και για ευαισθητοποίηση και έρευνα. Επεσήμανε επίσης τη σημαντική δέσμευση και φροντίδα που απαιτεί η διατήρηση των κοινόχρηστων πεζοπορικών δικτύων σε λειτουργία. Επεσήμανε τέλος την κρισιμότητα της διατήρησης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά, την ανάγκη δημιουργικής ενίσχυσης τοπικών παραγωγών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών τοπικών προϊόντων, καθώς και των ανθρώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων, ως θεματοφυλάκων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης τοπικών πρωτοβουλιών, δομών και οργανώσεων που ερευνούν και δρουν σε κάθε νησί, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και διάρκεια στη διαφύλαξη της Κυκλαδίτικης κληρονομιάς.
Μπορείτε να δείτε στο video πατώντας εδώ από το 2.10.56 έως το 2.24.40 την παρουσίασή μας.