Δείχνει η Άνδρος το δρόμο στα Μέθανα;
Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και φροντίζουν τα μονοπάτια στα Μέθανα, δεν χρειάζονται κανέναν να τους δείξει το δρόμο!
Η Άνδρος κατάφερε να πετύχει ένα θαύμα ανάπτυξης σε βάθος μιας δεκαετίας! Με πυρήνα τα πανέμορφα βιοποριστικά μονοπάτια που διατρέχουν το νησί, και με τη σημαντική ώθηση της ευρωπαϊκής πιστοποίησής τους, το νησί πλέον είναι πόλος έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου, με διευρυμένη τουριστική περίοδο, διατηρώντας την ομορφιά του και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τι άλλο μπορεί να ζητάει ένας τόπος; Ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
Το δίκτυο μονοπατιών της Άνδρου καλύπτει αυτή τη στιγμή περί τα 240χλμ.
Η Όλγα Καραγιάννη, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια καθαρισμού και πιστοποίησης μας λέει:
“Από τα πρώτα ήδη χρόνια των προσπαθειών μας για την αναβίωση, φροντίδα και πιστοποίηση των μονοπατιών υπήρξε σημαντική προβολή και αύξηση του αριθμού των πεζοπόρων στο νησί μας. Εκπέμψαμε μια ιδέα και την προσπάθεια μας να την υλοποιήσουμε κι αυτό είχε μεγάλη απήχηση. Δεκάδες δημοσιεύματα ανάδειξαν την προσπάθεια αυτή καθεαυτή ήδη πριν την ολοκλήρωση της.
Η προβολή υπήρξε πολύ εντονότερη μετά τη λήψη της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης. Η πιστοποίηση έκανε γνωστή την Άνδρο σε διεθνές επίπεδο και την τοποθέτησε στην Ευρωπαϊκή “οικογένεια” προορισμών με πεζοπορικές υποδομές κορυφαίας ποιότητας.
Πολλοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί του εξωτερικού εμπιστευόμενοι την εγγυημένη από την πιστοποίηση πεζοπορική υποδομή σχεδίασαν και προσφέρουν τουριστικά πακέτα για πεζοπορία στην Άνδρο, αυξάνοντας σημαντικά τις ροές των επισκεπτών. Πλέον, οι ίδιοι οι ευχαριστημένοι επισκέπτες για πεζοπορία στο νησί μας, αποτελούν τους σημαντικότερους πρεσβευτές.
Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν σε ετήσια βάση δεκάδες δημοσιεύματα στον διεθνή και εγχώριο τύπο που τοποθετούν την Άνδρο, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για πεζοπορία.
Πρόσφατα και καθώς μιλάμε επίκειται να δημοσιευτεί ένα νέο άρθρο στην εφημερίδα Guardian για την πεζοπορία στην Άνδρο. Αναμφίβολα η λήψη της πιστοποίησης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διαδικασία καθιέρωσης της Άνδρου ως πεζοπορικού προορισμού.
—Όλγα, ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών των μονοπατιών σας;
Οι επισκέπτες για πεζοπορία είναι συνήθως άνθρωποι με γνήσιο ενδιαφέρον για τους τόπους που επισκέπτονται, με περιβαλλοντική ευαισθησία και κίνητρα να γνωρίσουν την ιστορία, την φυσική, την πολιτιστική κληρονομιά, το χθες και το σήμερα των τόπων που επισκέπτονται.
Πρόκειται για ανθρώπους μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων που διαμένουν συνήθως αρκετές μέρες, είναι άνθρωποι καλόβολοι, με θαυμασμό για τον τοπικό χαρακτήρα, προτιμούν τα τοπικά προϊόντα και αναζητούν την τοπική γαστρονομία. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι αυτοί, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες να ωφεληθεί ένας τόπος αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την κληρονομιά που ήδη διαθέτει. Ο πεζοπορικός τουρισμός, ενισχύει τόσο υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες διαμονής, εστίασης, εμπορίου και υπηρεσιών, όσο και τη δημιουργία νέων, όπως υπηρεσίες συνοδείας σε διαδρομές και ξεναγήσεων, επισκέψεων και άλλων εμπειριών στις διαδρομές, μεταφορές αποσκευών, κ.α.
Η Άνδρος από τη 2μηνη τουριστική περίοδο που διέθετε προ μερικών ετών, σήμερα διαθέτει μια διευρυμένη περίοδο που αγγίζει σχεδόν τους 6 μήνες, ενώ μεμονωμένους επισκέπτες πλέον συναντάει κανείς όλο το χρόνο.
—Πως σας αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία στην προσπάθεια αυτή;
Νομίζω τα πρώτα χρόνια της προσπάθειάς μας αντιμετωπιστήκαμε κάπως ως “ρομαντικοί” Περάσαμε την πρόταση από Δημοτικό Συμβούλιο, θυμάμαι πως με κοιτούσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι… μάλλον με συμπάθεια! Ο κόσμος στην αρχή ήταν μάλλον αδιάφορος. Ήταν μοναχική η αρχική πορεία… τα πρώτα χρόνια των σημάνσεων δεν έλειψαν κλοπές πινακίδων και αφαίρεση σημάτων…. Θυμάμαι την πρώτη ανοικτή δράση που οργανώσαμε, μια πεζοπορία φροντίδας το 2013 αν δεν κάνω λάθος, ήμουν εγώ και ένα ακόμη άτομο μόνο! Έχω τις πρώτες αυτές φωτογραφίες. Όμως καθώς προχώραγε το έργο, και επικοινωνούσαμε το όραμα, περισσότεροι εθελοντές ήρθαν κοντά μας και η ομάδα μεγάλωσε και σταδιακά λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας και προαγωγής της ιδέας και του όλου οράματος. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε, η πιστοποίηση λήφθηκε, μετά από πολύ κόπο πολλών ανθρώπων, η Άνδρος ακούστηκε μακριά! Ως το πρώτο νησί στην Ευρώπη με πιστοποιημένη πεζοπορική διαδρομή. Πέρα από εμάς που είχαμε την άμεση εμπλοκή, την περηφάνεια και τη συγκίνηση, τη σημασία νομίζω αυτής της προσπάθειας την ένιωσαν πολλοί Ανδριώτες μετά την εξέλιξη αυτή.
Σήμερα μιλούν όλοι για τα ξεχασμένα πριν λίγα χρόνια μονοπάτια, ως μια μοναδική υποδομή που διαθέτει η Άνδρος και επηρεάζει σημαντικά τον τουρισμό της, πέραν των θερινών μηνών, φέρνοντας κόσμο την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Τα νέα των Μεθάνων – Φύλο 2 – ΧερσόΝησος Μεθάνων – Ενεργοί Πολίτες