Κείμενο: Γιάννης Τριδήμας, Όλγα Καραγιάννη
Φωτογραφίες: Βαλεντίνη Δεσκουλίδου, Όλγα Καραγιάννη, Σοφία Σταλμπουτζή

Με γλυκό καιρό και πλήρης συμμετοχών πραγματοποιήθηκε η 11η πεζοπορία φροντίδας στη ρεματιά των νερόμυλων των Φρουσαίων.

Η στενή κοιλάδα των Φρουσαίων με τους 20 ερειπωμένους νερόμυλους προσελκύει πολλούς επισκέπτες όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της αλλά και για την ιστορική σημασία της. Ο μεγάλος αριθμός αλευρόμυλων στην κοιλάδα σχετίζεται με τον Αμόλοχο που βρίσκεται ψηλά στις πλαγιές της κοιλαλάδας. Ο Αμόλοχος αποτελούσε παλαιότερα τον κύριο τόπο διαμονής για τους κατοίκους της βορειοδυτικής Άνδρου και ο πληθυσμός του αριθμούσε μερικές χιλιάδες τον καιρό της ακμής του.

Οι 53 συμμετέχοντες ήρθαν από διάφορα μέρη του νησιού: Μερμηγκιές, Φελλό, Γαύριο, Άγιο Πέτρο, Μπατσί, Ρέματα, Χώρα, Λιβάδια, Νημπορειό, Υψηλού, Κατακαλαίους, Κόρθι, καθώς και από Αθήνα, Τήνο και Γερμανία!

Σημείο συνάντησης μας η αρχή της διαδρομής 14β στην Καψάλα, δηλαδή το σημείο λήξης της πεζοπορίας. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα εκεί και μεταφερθήκαμε με λεωφορείο στην αφετηρία της διαδρομής 14, στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου.

Τις συνηθισμένες συστάσεις και οδηγίες ακολούθησε ενημέρωση για τη διαδρομή και το μυλοχώρι των Φρουσαίων από τους Γιάννη Τριδήμα και Όλγα Καραγιάννη.

Με ξεναγό μας τον Γιάννη Τριδήμα, γέννημα-θρέμμα της περιοχής και υπεύθυνο για την συντήρηση της διαδρομής, κάναμε μιά παράκαμψη προς τον Άη Στάθη, τον πολιούχο των Φρουσαίων, διαδρομή 14α. Επιστρέψαμε στην 14 έχοντας επισκεφθεί τους πρώτους τρεις νερόμυλους της ρεματιάς που δεν συμπεριλαμβάνονται στην διαδρομή 14. Πραγματοποιήσαμε στάσεις σε όλους τους νερόμυλους της ρεματιάς μέχρι την Καψάλα και ο Γιάννης Τριδήμας μοιράστηκε μαζί μας πληροφορίες και αναμνήσεις του από την εποχή λειτουργίας των μύλων.

Το ρέμα είχε αρκετό νερό, το περιβάλλον του κατάφυτο και βραχώδες μαζί. Όσοι είχαμε “μακριά” χέρια απολαύσαμε και κούμαρα που είχαν μείνει ακόμη στα δένδρα, ενώ κάποιοι τολμηροί και μύρτα που αυτή την εποχή ωριμάζουν. Κάναμε δύο διαλείμματα στα δύο υπέροχα σημεία όπου η κοίτη του ρέματος προσφέρεται με τις φιλόξενες πλάκες της. Αφήσαμε την κυρίως διαδρομή στο γεφύρι του Αμμολόχου και μέσω της διαδρομής 14β επιστρέψαμε στον κεντρικό δρόμο, στη διασταύρωση της της Καψάλας.

Στην πορεία μας κλαδέψαμε αυξημένη βλάστηση και τοποθετήσαμε πεσμένες πέτρες σε παρακείμενες ξηρολιθιές.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους και ανανεώνουμε το ραντεβού μας το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στη διαδρομή από το Επάνω Κάστρο προς τους νερόμυλους των Διποταμάτων, το Συνετί και τη Χώρα.