Είμαι αυτό που λένε “γέννημα θρέμμα” της Άνδρου, καθώς γεννήθηκα στο νησί κι έζησα ως μόνιμος κάτοικος ώς τα 18 οπότε κι αποφοίτησα από το Γενικό Λύκειο Άνδρου. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα όπου φοίτησα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Από το 1993 συμμετείχα στην καταγραφή της ποικιλότητας των μανιταριών της Άνδρου, που σχεδιάστηκε από την και τον αείμνηστο ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δ. Ι. Πολέμη, τελώντας αρχικά χρέη βοηθού του Σλοβάκου καθηγητή μυκητολόγου-πεδίου P. Lizon, ο οποίος επισκεύθηκε επανειλημμένα έως το 1995 το νησί προσκεκλημένος από την Καϊρειο Βιβλιοθήκη γι’ αυτό το σκοπό.
Αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής με τον Lizon ήταν η εκπόνηση της πτυχιακής μου μελέτης με θέμα “Τα μανιτάρια της “Άνδρου” υπό την επίβλεψη του μυκητολόγου μέλους ΔΕΠ του ΓΠΑ Δ. Δήμου και την απονομή πτυχίου γεωπόνου το 1998. Κατά την περίοδο 1999-2000 εργάστηκα στο Ινστιτούτο Καλαμάτας του ΕΘΙΑΓΕ, με αντικείμενο την καταγραφή της ποικιλότητας των μακρομυκήτων (μανιταριών) στους νομούς Μεσσηνίας και Αρκαδίας καθώς και σε πειραματικές καλλιέργειες Pleurotus του ινστιτούτου. Την περίοδο 2001-2003 επισκεύθηκα περιοδικά τη Δανία όπου δούλεψα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και φοίτησα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνα και καταγραφή της ποικιλότητας των μακρομυκήτων στις Κυκλάδες (Άνδρος και Νάξος) και στην Ορεινή Ναυπακτία. Το 2003 έγινα δεκτός από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπου εκπόνησα την Διδακτορική μου διατριβή στο τμήμα Βιολογίας με επιβλέποντα καθηγητή τον Δ. Τζανουδάκη με θέμα την ποικιλότητα των μακρομυκήτων στις Κυκλάδες (έχοντας ως δείγμα τα νησιά Άνδρο, Νάξο και Αμοργό), έχοντας παράλληλα την τύχη να είμαι ο πρώτος υπότροφος του Κληροδοτήματος Μωραϊτη. Από το 2005 έως το 2007 συνεργάστηκα με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου όπου μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα του Κ.Π.Ε. στήσαμε το πρόγραμμα “Τα μανιτάρια της Άνδρου”.Από το 2010 που υποστήριξα τη διατριβή μου και έως σήμερα εργάζομαι ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΓΠΑ, συμμετέχοντας στις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας και ως μέλος της ομάδας του Αναπληρωτή Καθηγητή μυκητολογίας Γ. Ι. Ζερβάκη, ενώ παράλληλα έχω διδάξει επί σειρά ετών σε σεμινάρια “μανιταρογνωσίας” που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, το ΓΠΑ και άλλοι φορείς.
Η επαφή μου με τη φύση της Άνδρου έχει την αφετηρία της σχεδόν στην ίδια τη γέννησή μου καθώς ο αξέχαστος πατέρας μου με “βάπτισε” στα νερά της Καμάρας σε βρεφική ηλικία, ενώ περίπου από τότε που άρχισα να περπατώ όρθιος βρέθηκα να τον ακολουθώ – στους ώμους εκείνου ή κάποιου συνοδοιπόρου του κι αργότερα τρέχοντας ξωπίσω του – στα βουνά του νησιού μου, στα ατελείωτα αρχαία μονοπάτια και τις στενές, από τις πιο απάτητες (τότε) ακρογιαλιές έως το Πέταλο. Έτσι λοιπόν γνώρισα και λάτρεψα τις ιδιαίτερες και τις πιο κρυμμένες ομορφιές της Άνδρου και δεν έπαψα ποτέ από τότε να εξερευνώ και να μελετώ όλα αυτά που στην πορεία έμαθα πως συνιστούν την “βιοποικιλότητα” του νησιού.
Δυστυχώς μέσα στις τελευταίες δεκαετίες είδα κι εγώ τις καταστροφικές συνέπειες του “εκσυγχρονισμού” και της “ανάπτυξης” κι έκτοτε τόσο ως επιστήμονας όσο και ως Ανδριώτης συστρατεύθηκα με το ανθρώπινο δυναμικό του νησιού που πασχίζει ώστε να διατηρηθεί ότι έχει απομείνει όρθιο (γκρέμνα, πέτρες, ξερολιθιές, κτίσματα, δέντρα, και τόσα άλλα μοναδικά κι ανεπανάληπτα…), δείχνοντας το δρόμο για ένα μέλλον στο οποίο η ποιότητα ζωής είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πλήρες βιογραφικό του Ηλία εδώ.