Πρόσφατοι καθαρισμοί
Τέλη του 2013, βρίσκοντας σημαντική υποστήριξη από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους του νησιού, σε συνέχεια των καταγραφών αναγκών καθαρισμού & σήμανσης ξεκινάμε εκ νέου πιο συστηματικά το έργο καθαρισμού & σήμανσης των πεζοπορικών διαδρομών.
Το έργο αυτό βασίζεται στο ύφος της σήμανσης που υιοθετήθηκε αρχικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (αρίθμηση με μεταλλικά σηματάκια λευκού και κόκκινου χρώματος και μαύρο αριθμό και ξύλινες πινακίδες με χαραγμένα γράμματα) υιοθετώντας ωστόσο τις βελτιώσεις που διδαχθήκαμε βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας και συγκεκριμένα :
– Πιο συστηματική μικρή σήμανση, και προς τις δύο κατευθύνσεις ανά διαδρομή, ανά διασταύρωση και τουλάχιστον ανά 250μ
– Πινακίδες κατεύθυνσης και αποστάσεων όχι μόνο στα ελληνικά – φωτογραφίες παλαιότερης σήμανσης – αλλά δίγλωσσες και φέρουσες την αρίθμηση ανά διαδρομή.
Πιο συγκεκριμένα, καθαρισμοί :
Φεβρουάριος 2014
18, 19, 20/2, καθαρίζεται συνδετικό τμήμα μονοπατιού από τις Άνω Μένητες προς τη διαδρομή νο 9, συνολικού μήκους 1.1 km. Στο μεγαλύτερο μέρος του (με κόκκινο χρώμα) είχε πυκνά φρύγανα και ήταν σχεδόν αδιάβατο.
Το τμήμα αυτό θα σηματοδοτηθεί το επόμενο διάστημα με αριθμό 9β μέχρι τις πηγές των Μενήτων συνδέοντας έτσι τη διαδρομή 9 με τη διαδρομή 1(που έρχεται από Χώρα)
26, 27/2, καθαρίζεται το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής 11 που ξεκινά από Μπατσί προς Κατάκοιλο και καταλήγει Άνω Κατάκοιλο, συνολικού μήκους 1,7 km (με κόκκινο χρώμα).
Πιο συγκεκριμένα καθαρίστηκαν :
- το τμήμα από την Αγία Άννα προς το χωματόδρομο της Κατακοίλου που ήταν αδιάβατο για πολλά χρόνια και
- το τμήμα από τον Αγία Άννα προς το Μπατσί μέχρι τον κεντρικό δρόμο.
Μάρτιος 2014
14/3, καθαρίζεται αδιάβατο για χρόνια τμήμα της διαδρομής 7 που ξεκινά από Σταυροπέδα (εκκλησία Αγίας Τριάδας) και καταλήγει περνώντας από τους οικισμούς Αλάδου, Σασά και Κουρέλι, στη μονή Παναχράντου.
- Το τμήμα που καθαρίζεται (με κόκκινο χρώμα) έχει συνολικό μήκος 1,2 km.
Η βλάστηση ήταν κατά τόπους ιδιαίτερα πυκνή και καθιστούσε ουσιαστικά τη διαδρομή στο σύνολο της αδιάβατη, υποχρεώνοντας τους περιπατητές να κινηθούν κατά μήκος της ασφάλτου (φούξια τμήμα κατά μήκος του δρόμου που τώρα καταργείται), αποφεύγοντας την ωραία «στενή» που περνά από τη ρεματιά.
Εκκρεμεί η συμπλήρωση της σήμανσης και λεπτομερής καταγραφή των αναγκών σήμανσης με πινακίδες. Την ημέρα που θα τοποθετηθούν οι ξύλινες πινακίδες θα γίνει ο καθαρισμός του τελευταίου τμήματος προς τη Σταυροπέδα.
15, 21, 22/3, καθαρίζεται (σε όλα τα σημεία που δεν συμπίπτει με δρόμο) η διαδρομή που ξεκινά από το Γαύριο, περνά από την περιοχή «Σχόλη» και καταλήγει στον Άνω Άγιο Πέτρο, με δυνατότητες παράκαμψης προς τον πύργο του Αγίου Πέτρου και τον ομώνυμο οικισμό, καθώς και η διαδρομή (με κόκκινο χρώμα) που φεύγει από τον Άνω Άγιο Πέτρο και καταλήγει στην παραλία του Αγίου Πέτρου.
Συνολικά καθαρίζονται 1500μ από βλάστηση εξαιρετικά πυκνή (μεγάλα φρύγανα και λίγη -αναπτυγμένη ωστόσο- δενδρώδης βλάστηση) που καθιστούσαν τη διαδρομή αυτή για πολλά χρόνια ουσιαστικά αδιάβατη.
Απρίλιος 2014
7, 8/4, καθαρίζεται :
- η διαδρομή που ξεκινά από το Γαύριο, και καταλήγει στο Άνω Γαύριο περνώντας από ρεματιά με νερόμυλους, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, του Άγιου Γιάννη και καταλήγει στο νεκροταφείο του Άνω Γαυρίου (Άγιος Γεώργιος).
- Τμήματα ψηλότερα αυτής της διαδρομής που καταλήγουν στην εκκλησία της Αγίας Ελεούσας (στην αεροφωτογραφία τα τμήματα με κόκκινο χρώμα).
15/20/4 : ο φίλος, συνοδοιπόρος και εθελοντής Γιάννης Τριδήμας ολοκληρώνει μόνος του το έργο διάνοιξης της διαδρομής στους Φρουσαίους εγχείρημα που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια η κοινότητα Μακροταντάλου, συνεχίσαμε οι Σύλλογοι ΣΕΔΑ και η προσπάθεια AndrosRoutes. Σύντομα προχωράμε σε σηματοδότηση της διαδρομής !